Napodobování dřevěných povrchů

Napsal

Vodu ve víno proměnit neumíme, ale plast ve dřevo ano!

Každý, kdo se pokusil postavit pár modelů ze zlaté éry letectví, narazil na zásadní problém. Jakým způsobem imitovat dřevěné, nekamuflované díly. Těch zaručených postupů existuje mnoho, v následujících řádcích bych rád shrnul své poznatky o daném problému.

Jaké materiály a pomůcky se nám budou hodit?
Libovolná okrová barva, bezbarvý lak, nejlépe akrylový, olejová barva Siena pálená, plochý štětec, malý čistý hadřík, ředidlo na výplach olejovky ze štětce – já osobně bez problémů užívám ředidlo Agama na lihové barvy.

Jak začít? Plochu, kterou chceme zdřevnatět nastříkáme jakoukoliv dřevu podobnou barvou. Rozhodně je vhodnější matná, kdo chce neúspěšně experimentovat může zkusit zelenožlutou nebo modrou, my ostatní se přikloníme dejme tomu k pískové…. Je vhodné rozvážit, jak tmavé dřevo chceme imitovat. Takový Albatros CIII byl ve výsledku nesporně tmavší, než Albatros DV. Podle toho zvolíme barvu podkladu, pokud chceme volit temnější výsledek, použijeme místo pískové tmavě hnědou. Co se týká chemické podstaty barvy-nemám osobní zkušenost s akrylem, sám používám obyčejnou lihovou Agamu.

Co dále? Postup se lehce liší u drobných detailů a u velkých ploch. Pokud budeme pracovat s menšími díly, například s detaily interiéru, doporučuji použít plochý štětec šířky plus minus 2. Vymáčkneme si menší množství olejové sieny na papír, paletu, plastovou destičku (podle chuti). Postatné je, abychom získali samotnou barevnou pastu, nikoliv obarvený olej. Špičku štětce omočíme do barvy a začneme ji v jednom směru nanášet na díl. Tahy zásadně nekřížíme, sílu vstvy volíme podle citu, obecně se dá říci, že správná vrstva je ta, která nám díl celý díl pokryje v nejtenčí možné vstvě. Pokud dojde k překřížení tahů, nejedná se o problém, neboť barvu lze opravovat. Dbáme, aby u hran navznikaly příliš tlusté nánosy barvy. Pokud budeme postupovat podle návodu, získáme povrch, který díky vlasu štětce imituje léta jak barevně, tak i jemným reliéfem.
V případě, že barvíme větší plochy, například trupy letounů, doporučuji štětec nepoužívat. Na velkém dílu by byl totiž reliéf příliš hrubý. V tomto případě uchopíme čistý bavlněný hadřík, zmuchláme jej do polštářku, podložíme si jím ukazovák a barvu nanášíme tímto improvizovaným roztírátkem. Opět volíme vždy menší množství barvy, kterou roztíráme do ztracena. Pokud se bude barva usazovat okolo paneláže, je to vítané, vytvoří přirozeně vyhlížející rozhraní. Opět platí, že je potřebné řídit se hlavně citem.

Barva je nanesena, je ale vlhká a schne několik dnů, co s tím? Výše uvedený postup trvá několik minut, následné schnutí by celý proces nežádoucím způsobem zpomalilo. Naštěstí existuje snadné řešení. Prakticky ihned je možné součástky přelakovat pomocí lesklého laku. Pokud použijete akryl, je možné s menšími díly manipulovat opatrně za hodinu, u větších celků, jako je třeba trup, doporučuji půl dne na zaschnutí laku. Tím se vyvarujeme otisků prstů. Na tomto místě bych rád zmínil jednu fintu. Staré letouny byly opakovaně lakovány ve více vrstvách. Lak vlivem světla hodně žloutl a měnil i barvu dřeva pod ním. Vyzkoušejte akrylový lak na blinkry autíček Tamiya X-26, Clear Orange a už nebudete chtít nic jiného. Povrch je po něm ideálně lesklý a pokud to nepřeženeme s vrstvou, vznikne krásný naoranžovělý nádech.

Různé varianty a další úpravy: Pokud chceme, aby léta byla kontrastnější a silnější, je možno barvu i na velké plochy nanášet štětcem. Poté necháme barvu zaschnout zhruba 2 dny. Vezmeme čistý hadřík, namočený do syntetického ředidla(S6006, Agama na emaily apod.) a omýváme jím olejovku na podklad. Podstatné je, aby povrch zůstal hladký. Barva se nerovnoměrně smyje a povrch je více diferencovaný. Pokud naopak chceme ostřejší a jemnější léta, použijeme po přelakování jemný smirkový papír, kterým rovnoběžně lehce odřeme olejovku na podklad. Po dosažení uspokojivého vzhledu znovu přelakujeme. Jak už bylo výše uvedeno, můžeme odlišit odstíny dřeva pomocí barvy podkladu, namísto sieny pálené lze použít okrovou olejovku nebo můžeme kombinovat oranžový a čirý lak. Zde je prostor, pro individální tvorbu každého modeláře.

2003012702_0.jpg, 550x931 px. (52992 bajtov)

Motorové lože u letounu Pfalz DIIIa, Eduard 1:48. použita je Siena pálená, nanesená štětcem, oranžový lak.

2003012702_1.jpg, 508x921 px. (59319 bajtov)

Podlaha stejného Pfalze, stejný je i postup.

2003012702_2.jpg, 508x1430 px. (88742 bajtov)

Do třetice Pfalz IIIa, tentokrát je barva nanesena hadříkem, z obrázku vyplývá, že je znatelně jemnější. Opět je použit lak X-26.

Jistě existují i jiné způsoby, jak dřevo imitovat, popsaný způsob považuji ovšem za extrémně nenáročný. Od doby, kdy jsem si jej vyzkoušel, se snažím dřevěná letadla přímo vyhledávat, věřím, že stejně to bude i s Vámi.